De Savannah
De algemene indruk van de Savannah is een grote, slanke en elegante kat met zwarte, bruine spots en andere “vette” vlekken op een lichte ondergrond of een geheel zwarte kat. De kat is een afspiegeling van de grote, slanke gespierde Afrikaanse Serval die zijn oorsprong op de Afrikaanse
vlakten vindt. Aanhankelijk en extravert, met een lange nek, poten en oren.
De Savannah is een kat met een elegant en exotisch uiterlijk. Daarbij heeft het een interactieve persoonlijkheid, waardoor het waarschijnlijk het meest gewilde huisdier is van dit moment.
De eerste generatie Savannahs is een kruising tussen een Afrikaanse Serval en een Siamees in 1986. De Savannah heeft de looks van de Afrikaanse Serval gekregen. Een Savannah is dus een hybride ras.
De Savannah is een van de grotere raskatten maar hun grootte wordt hier en daar nogal eens flink overdreven. Ze staan echter wel hoog op de poten, hebben een rank en slank lijf en lijken daarmee behoorlijk groot. terwijl hun gewicht tussen de 4 en 7 kilo bedraagt. Daarbij zijn katers veelal groter dan poezen en over het algemeen zijn de hogere generaties groter dan de lagere generaties. maar die regel gaat niet altijd meer op. Zeker niet nu het ras steeds grotere vorderingen maakt en Savannah x Savannah kruisingen eerder regel dan uitzondering zijn. Vanaf 2012 is het ook niet meer toegestaan de Savannah met een ander ras te kruisen. Voorheen was een kruising met een Egyptische Mau, een Ocicat, een Oriental Shorthair en de Domestic Shorthair wel toegestaan.
De Generaties
De Foundation Savannah worden aangeduid met een F nummer, hoe lager het nummer des te dichter staan ze nog bij de Serval.
Bv: Bij een F1 is er nog 53% Serval aanwezig, bij een F2 nog 29%, bij een F3 nog 19% enz.….
De katers geboren in de eerste 4 generaties na de Serval (F1 tot en met F3) zijn steriel. F4 katers zijn dit voor zo’n 95%, pas bij de 5e generatie aangekomen zijn katers veelal vruchtbaar en in te zetten voor de fok. Een F5 had voorheen in de “vaderlijn” enkel katers die van een ander ras waren, tegenwoordig echter zijn we weer een stukje verder. Er is, mede door de toenemende populatie, voldoende fokmateriaal om vanaf de eerste generatie Savannah x Savannah te kruisen. Er zijn zelfs al enkele F5 Savannahs die hun hele stamboom gevuld hebben met enkel Savannahs en dat is de toekomst (hier komt achter F5 dan ook SBT te staan). Hoewel de eerdere generaties zeker hun charme hebben is het wel de bedoeling hier naartoe te werken. Door de meeste fokkers wordt ervaren dat kruisingen “binnen” het ras mooiere Savannahs oplevert. De vachten krijgen een betere kwaliteit (structuur), het type wordt beter en mooier en vaak zijn hun kinderen van groter postuur dan hun ouders.
Voeding & Gezondheid
De Savannah wijkt niet af van een normale huiskat. U kunt uw Savannah hetzelfde laten eten als elke andere huiskat. Natuurlijk is kwalitatief hoogwaardige voeding, zoals brokken of natvoer, een vereiste en bijvoeren kunt u doen door middel van rauw vlees te geven. Een Savannah behoeft geen speciale verzorging.
De verzorging die men aan iedere andere kat zou geven volstaat ook voor een Savannah.
Het Karakter
Een Savannah is een kat met een hoge dosis energie in zijn lenige lijf, het zijn dus geen katten die de hele dag in de vensterbank liggen te luieren en te snurken. Een Savannah is graag in de buurt van mensen, ze lopen je het liefst de hele dag achterna en zijn een beetje te vergelijken met een hond wat betreft dit gedrag. Een Savannah is nieuwsgierig en altijd in voor spelletjes. Kinderen zijn daarmee ook leuke speelkameraadjes want zij delen vaak dezelfde interesses, rennen, racen en
tikkertje lijken favoriet en apporteren kunnen zij uit de kunst.
Temperament
Een Afrikaanse Serval is net als de mens overdag actief en als een Serval in huis is grootgebracht ontwikkeld hij zich als een gezinslid, hij heeft een zeer sterke band met zijn baasje en andere gezinsleden. De Savannah vertoond eenzelfde gedrag. Het gedrag van de “wilde” voorouder is nog redelijk aanwezig in de F2 en F3 generatie maar naarmate het percentage “wildbloed” afneemt neemt ook het “wilde” karakter van de Savannah af en zien we meer en meer het karakter van de ingekruiste gedomesticeerde kat naar boven komen. Vaak ook wordt een lagere generatie Savannah nog bestempeld als “wild”, dit word verkeerd beoordeeld, dit is niet “wild” maar gewoon lekker “actief”. Een Savannah is een binnenkat, niet alleen omdat het prijzige katten zijn maar vooral door hun actieve karakter, hier even kijken en daar even kijken en voor u het weet is uw Savannah spoorloos.
Een buiten-ren of het afzetten van uw tuin is dan ook de ideale oplossing. Het is raadzaam als u wat kleiner behuisd bent en geen ren kunt plaatsen, regelmatig met uw kat buiten, uiteraard aangelijnd, te gaan wandelen. Uw kat kan dan zijn energie wat kwijt en de buitenlucht is altijd heerlijk. Ook is een kattenwiel (een grote tredmolen) een oplossing voor deze actieve katten, ze kunnen naar hartenlust rennen en hiervoor hoeft u niet naar buiten.
Het fokken
Het fokken van Savannah’s van een hogere generatie gaat niet altijd even goed. Dit komt
voornamelijk omdat de Serval een draagtijd heeft van 75 dagen terwijl een ander ras een draagtijd
heeft van 65 dagen. Hoe lager in generatie hoe meer het “ vanzelf” gaat.
De kittens
De kittens zijn schattig, lief en leuk en vol energie maar ….. moeten door de fokker op de juiste manier worden gesocialiseerd. Dit houdt in dat ze het liefst in huis opgroeien, aan alle geluiden in het huis wennen en als ze eenmaal rond de zes weken zijn ze ook moeten wennen aan de geluiden buitenshuis, zoals vogels, insecten, een vliegtuig welke overvliegt of een auto die voorbij rijdt.
Worden kittens niet op de juiste manier gesocialiseerd, apart gehouden of zelfs in een (te klein) hok grootgebracht, dan ben je niet bij de juiste fokker en al zijn de kittens nog zo schattig, besef dat je later gedragsproblemen kunt gaan krijgen met je Savannah, wees wijs en kijk dan liever verder bij
andere fokkers.
Tot slot
Schaf liever geen Savannahkat aan als je je niet voldoende hebt laten informeren.
Bezoek het liefst fokkers welke TICA geregistreerd zijn of bij een andere erkende vereniging zijn aangesloten, en laat je niet in met geld- of malafide fokkers.
Vraag altijd of je de stambomen van beide ouders mag inzien. Een goede fokker zal deze sowieso niet per mail (kopie) versturen maar enkel tonen als je op bezoek bent.