Waarom is de Savannah zo duur en wat hou je er nu eigenlijk aan over.

Je zou kunnen verdienen aan het fokken van Savannahs maar dan ligt het er wel aan wat en wanneer je het verdienen noemt en of dat duidelijk meespeelt in de manier waarop je fokt. Wanneer dat een vereiste is zul je denk ik op een andere manier fokken. Daarbij ligt dat naar mijn idee ook sterk aan de hoeveelheid katten welke je hebt.
Wanneer je met 1 / 2 poezen fokt zal dat eerder lukken dan met de hogere getallen. Want al heb je 15 poezen en een aantal katers wil dat nog niet zeggen dat je ook 15 nesten per jaar hebt. Deze moeten wel allemaal eten en hebben alle maal hun dierenarts controles, vaccinaties , ontworming en soms ook andere behandelingen of medicatie nodig. Wanneer je meerdere dieren hebt zul je deze niet allemaal in huis kunnen houden, zeker de katers niet, dat wil niet zeggen dat je geen goed onderkomen voor ze hebt maar wel dat daar ook het nodige geld in gaat zitten. We hebben hier goed geïsoleerde binnen hokken waar iedere kat ruimte heeft en zelfs een aantal een eigen zolder. De hokken zijn verwarmd door middel van vloerverwarming . De katten hebben ook buiten verblijven deze zijn beveiligd tegen uitbraak dan wel door gaas of stroom afzetting. Iedere ruimte beschikt over verlichting. We hebben aparte ruimtes zowel binnen als buitens huis waar eventueel een zieke of drachtige kat geïsoleerd kan worden. Deze ruimtes zijn voorzien van camera’s. We zijn in het bezit van een simpele maar doeltreffende couveuse en een op de fok gerichte huisapotheek. Bedenk je dan nu eens wat dit kost voor aanschaf en stroom verbruik.

Daar gaat wel enige tijd overheen voordat deze kosten er weer uit zijn maar daar blijft het niet bij.
Bedenk dat uw dure huisdier maar een fractie kost van wat wij als fokkers moeten betalen om met een poes of kater te mogen fokken. Wanneer je fokt om te proberen een verbetering te bewerkstelligen zul je niet alleen de beste dieren aan moeten kopen, en die krijg je echt niet voor €500, maar zul je zelf het beste ook weer aanhouden om mee verder te gaan dus niet verkopen.
Het is dan ook niet zo dat je dat een keer doet, nee tenslotte heb je niet voor niets diverse katers en wil je verschillende combinaties uit proberen. Hoe goed een kitten uitgroeit voor de fok weet je pas wanneer het wat ouder is en dan moet je nog maar afwachten of deze goede eigenschappen ook weer door gegeven worden. Soms loopt dit op een teleurstelling uit en wordt er alsnog een goed tehuis voor de kat gezocht.
Dit is meestal voor een veel lager bedrag of zelfs alleen castratie/sterilisatie kosten. Dan komt het ook voor dat de door jou duur betaalde kater niet vruchtbaar blijkt te zijn, of dat die dure hoge generatie fok poes geen goede moeder blijkt te zijn en misschien om welke reden dan ook helemaal niet geschikt voor de fok is. Weg is je investering , want al heb je een goed contact met de fokker van je dieren en kun je vaak wel iets met elkaar overeenkomen, sommige gevallen zijn gewoon dikke pech en daar kan je de andere fokker ook niet voor verantwoordelijk stellen.

Je kan ook nog de pech hebben dieren te verliezen door gezondheids–aangelegenheden, er kan iets fout gaan bij bevallingen en sommige poezen lijken gevoeliger te zijn voor baarmoeder ontstekingen. Soms komt dat goed maar vaak moet zo’n poes uitgesloten worden voor de fok.
En dat kan dan heel zakelijk klinken maar dit zijn allemaal verlies posten die je toch op een of andere manier in zal moeten calculeren. Het is mogelijk een ziekte kosten verzekering voor je dieren af te sluiten maar dit is voor een fokker met meerdere dieren bijna niet haalbaar vooral doordat de verzekering de aan de fok gerelateerde problemen niet vergoed bij fokkers. Dan krijg je nog alle testen, onze katten worden op DNA getest je wil tenslotte erfelijke problemen uitsluiten en doet je best de zo gezond mogelijke dieren te verkopen. Dan kom je bij de voeding, misschien wel de grootste kosten post. Wij vinden dat de dieren recht hebben op een boor hen gezonde voeding. Deze moet naar mijn inziens zo dicht mogelijk bij de natuur staan.
Onze katten eten dan ook voornamelijk rauw vlees met toegevoegde mineralen en vitamines, diverse prooidieren en daar geen enkele kat het zelfde lekker vind toch ook maar gezwicht voor wat natvoer en kwaliteit brokken. De hoeveelheid die er hier doorheen gaat wil ik niet eens noemen. Komt hier nog bij de wekelijkse zakken met kattenbak vulling. Daarbij zijn we natuurlijk lid van diverse katten verenigingen voor stambomen bijvoorbeeld. We zijn een officieel geregistreerde Cattery daar moet een bewijs van bekwaamheid voor overlegd worden en dus een opleiding voor gevolgd zijn.
En Ok, het is een hobby maar er zijn wel meer beroepen uit hobby ontstaan of andersom. Probeer eens een voorstelling te maken van het aantal uren werk wat hier steeds opnieuw dagelijks inzit. Dit beperkt zich niet alleen tot onderhoud en verzorging als is er in drukke periodes geen tijd is voor iets anders en ik geef ook eerlijk toe dat zelfs het huishouden daar wel onder te lijden heeft omdat er gewoonweg niet voldoende uren in een dag zitten.
Maar tussen alles door beantwoord ik alle mail, niet alleen kitten aanvragen maar ook vragen over het ras of over problemen waar anderen tegen aan kunnen lopen.

Wij proberen steeds meer bij te leren over bijvoorbeeld genetica, kleur en gezondheid. Het zou echt onmogelijk zijn hiernaast een baan te hebben, dit is een baan met echte verantwoordelijkheden zou daar geen loon tegenover mogen staan?
Helaas werkt dat niet zo en wat er wel uit de fok verkoop over zou blijven wordt dan ook vaak weer regelrecht in bovenstaande onkosten geïnvesteerd. Dus hou je goed geld over aan fokken? Nee, helaas niet wanneer je geluk hebt lukt het om een potje te creëren om onverhoopt hoge kosten zoals een keizersnede, welke dan ook nog vaak in weekeind of avond moet gebeuren te bekostigen. Soms zou je zelfs heel graag een kitten aan willen houden maar is dit niet mogelijk door de hoge onkosten.
Dit hele verhaal is absoluut geen klacht tenslotte is het een hele mooie hobby waar je zelf veel plezier van beleefd ondanks het werk, anders moet je het niet doen, maar is het ook nog eens heel leuk te zien hoeveel plezier je kitten kopers beleven aan jou werk en inspanningen.

Ja, er staan vele goedkope Savannahs tegenwoordig op b.v marktplaats. Maar vergeet dan niet te vragen naar de papieren en niet alleen ja ze hebben papieren maar kijk er ook echt naar. En niet oh de moeder heeft geen papieren maar we hebben haar geregistreerd. De kans is groot dat moeder geen papieren heeft omdat ze niet voor de fok bestemd was en daar ook niet voor verkocht is. En trap ook niet in het verhaal onze dekkater is geregistreerd en goedgekeurd voor Savannah fok wanneer dit een kruising tussen een Bengaal en een ocicat is, en de moeder ook van twijfelachtige afkomst. Katers worden niet goedgekeurd voor Savannah fok en dus zeker niet wanneer dit ook al een kruising is. Hoeveel Savannah zit er nog in zo’n kat? Vraag ook even of je de papieren van DNA testen mag zien, je zou tenslotte toch niet willen dat jou geliefde huisdier komt te overlijden doordat de fokker zich niet de moeite heeft genomen te onderzoeken of beide ouders wel PK-Def NN dus vrij zijn?