Calcium problematiek bij jonge Servals

De laatste tijden komen er steeds meer meldingen binnen over problemen door calcium problemen bij serval kittens. Met als gevolg botbreuken. Wanneer een pup/ kitten via de voeding een overmaat aan calcium opneemt, zal de aanmaak van vitamine D in het lichaam dalen. Hierdoor zal er een afwijkende mineralisatie van het kraakbeen vanuit de groeischijven plaatsvinden, wat tot een verbreding van de groeischijven, een scheefstand van botten, slappe botten, botten met een dunne schors, een afwijkende stand en afwijkende groei van botten en tot afwijkingen en onregelmatigheden in gewrichten kan leiden. Als pups/kittens via hun voeding te weinig calcium binnenkrijgen, zal de productie en afgifte van het paraathormoon toenemen. Dat zorgt er voor dat er calcium uit botten wordt gehaald, wat leidt tot botafbraak in plaats van bot opbouw.

Een groenhoutbreuk is een breuk bij een jong dier waarbij, doordat de botten nog elastischer zijn, er maar 1 schors (cortex) van het bot breekt terwijl de andere cortex gebogen is.

Een aparte groep van breuken zijn de breuken door de groeiplaten. De groeiplaat is een soort kraakbeenschijf van waaruit de lengtegroei van het bot plaatsvindt. Zodra een dier uitgegroeid is sluit deze groeiplaat zich (en wordt het ‘verbeend’). Deze types fracturen zien we dus enkel bij jonge, groeiende honden en katten. In het geval van een breuk door de groeiplaat kan er achteraf een verminderde groei of een scheve groei van het betreffende bot worden waargenomen. Hoe jonger de patiënt, hoe groter de kans op deze afwijkende groei.

Uit onderzoek blijkt dat het lichaam meer calcium uitscheidt na een eiwitrijke maaltijd. Toch heeft dat geen effect op de botsterkte of het risico op botbreuken. Er is zelfs onderzoek waaruit blijkt dat een eiwitrijke voeding het risico op botontkalking verkleint. Dat komt waarschijnlijk doordat eten met veel eiwit ook veel calcium bevat. Kortom: het lichaam verliest calcium maar krijgt ook meer calcium binnen.

Een serval vereist een minimum van 54 mg calcium per pond dagelijks. Voorbeeld: Een 10-pond serval moet 540 mg per dag krijgen. De Calcium- eis voor een serval is één van de hoogste van alle zoogdieren. Aan de uitwerpselen kan men zien of de serval voldoende calcium binnen krijgt, deze moet heel licht bruin zijn, met een bijna  grijze tint.