HCM

HCM is de meestvoorkomende hartafwijking bij de kat. Het kan leiden tot hartfalen (vocht in de longen, trombose (verlamming van de achterpoten) en het plotseling overlijden van de kat.

Wat is HCM (Hypertrofische Cardiomyopathie)?

Bij HCM is de hartspier verdikt, en vaak is ook de aorta vernauwd. De kamer (linker ventrikel) van het hart wordt hierdoor kleiner. Er is onvoldoende ruimte om al het bloed dat uit de longen komt op te vangen en weg te pompen. Eerst zal het hart sneller gaan kloppen, later gaat de linkerboezem functioneren als een stuwmeertje: al het bloed dat niet meteen de kamer in kan stromen wordt hier dan bewaard, hierdoor rekt de linker boezem uit!

Er is een DNA-test beschikbaar voor HCM bij katten. Hierbij wordt op twee genen (HCM1 en HCM2-test) getest om te kijken of de kat HCM zal gaan ontwikkelen. Tot dusverre is deze test alleen bruikbaar voor de Maine Coon en de Ragdoll.

HCM (Hypertrofische Cardio Myopathie) kan dus niet via dna opgespoord worden, voor de Savannah is er nog geen DNA HCM test beschikbaar, al beweren sommige fokkers van wel …

De (vroeg) erfelijke vorm van HCM kan, bij een goede erkende radio- of cardioloog, bij katers soms al op 3 jarige leeftijd, bij poezen vaak pas na 4 jarige leeftijd gevonden worden. Op deze leeftijd wordt er al met de katten gefokt. Het komt dus voor dat een kater of poes dan al kittens verwekt/gehad heeft, nadat de eerste testen negatief waren. Je loopt dus eigenlijk altijd achter de feiten aan.

HCM is een progressieve ziekte, deze ziekte ontwikkeld zich in de loop der jaren. Er zijn diverse vormen van HCM, er is ook een niet erfelijke vorm van HCM, dat noemt men secundaire HCM, de HCM ontstaat dan doordat de kat een andere ziekte krijgt of heeft. Deze variant openbaart zich vaak pas na het 5e levensjaar.

Een HCM echo is een onderzoek dat echt door een radio- of cardioloog gedaan moet worden uitgevoerd, al beweren sommige dierenartsen het onderzoek ook uit te kunnen voeren.

ALLE KATTEN KUNNEN HCM KRIJGEN, echter er zijn wel rassen waarbij HCM vaker voorkomt. Sommige katten krijgen al op jonge leeftijd ernstige problemen, bij andere katten ontwikkelen pas op oudere leeftijd milde klachten. In het begin van deze ziekte zul je weinig merken aan de kat, meestal pas als de dierenarts een onregelmatige hartslag of een hartruis opmerkt. Als er klachten ontwikkelen zoals benauwdheid, verlammingen of hersenafwijkingen kan ook de diagnose HCM vastgesteld worden.

Er overlijden ook katten plotseling aan HCM, zonder symptomen vooraf …

Vocht in de longen: in het begin zal de boezem (linker atrium) groter worden. Als de boezem niet verder op kan rekken, blijft er bloed en vocht in de longen blijven staan, de kat krijgt last van vocht, wordt benauwd, gaat sneller en dieper ademen.

Trombose: in de vergrote boezem ontstaan afwijkende wervelingen in het bloed, hierdoor vormen er stolsels. Deze bloedstolsels kunnen de bloedvaten inschieten en in het lichaam vast komen te zitten. Vaak komt het stolsel vast te zitten op de plek waar de aorta zich vertakt in de 2 bloedvaten naar de achterpoten en het bloedvat naar de staart, er ontstaat dan een zeer pijnlijke verlamming van de achterpoten en de staart.

Plotsling overlijden van de kat met HCM: katten met HCM kunnen plotselinge hartritme stoornissen krijgen. Bij een ernstige onregelmatige hartslag (kamerfibrilleren) pompt het hart geen bloed meer rond en komt de kat te overlijden. Als er een onregelmatig hartslag of hartruis wordt gehoord krijgt men het advies om bij een radio-, cardioloog een echo te laten maken. Het is echt van belang dit niet bij de eigen dierenarts te laten doen (mits zij hierin gespecialiseerd zijn), de dikte van de hartspier varieert per ras. Ook hierin zijn we met de Savannah in het nadeel omdat er niet voldoende bekend is over het ras en HCM (gelukkig) nog niet heel vaak gemeld wordt. Toch komt het inderdaad ook bij de Savannah voor.

Helaas is HCM niet te genezen! Er zijn wat medicijnen voor een kat die de diagnose HCM heeft gekregen, o.a. bloedverdunners, vochtafdrijvers en medicatie voor het hartritme. Helaas is er voor katten geen medicijn welke een stolsel kunnen laten oplossen. Katten die op jong leeftijd al de diagnose HCM krijgen verslechteren meestal snel. Bij oudere katten die de diagnose HCM krijgen verloopt HCM wat anders vaak, de klachten zijn milder en de ziekte is langzamer progressief. Meestal is het, hoe jonger de kat is bij het optreden van de hartproblemen, hoe slechter de prognose.
HCM is erfelijk!! Een kat wordt met een gezond hart geboren. Door een afwijking in het erfelijk materiaal ontstaan er op latere leeftijd zieke spiercellen in het hart. HCM komt ook bij mensen voor. HCM bij een kat is niet te voorkomen. Het is van belang dat wanneer blijkt dat een kat of kitten HCM heeft hier in ieder geval de fokker van op de hoogte te brengen, zodat deze eventueel kan kijken of er meerdere nakomelingen uit de lijn met deze ziekte belast zijn en indien nodig alsnog de ouder dieren testen of uit de fok halen.

Het blijkt dat het heel moeilijk is, of eigenlijk bijna onmogelijk, voor 100% te kunnen zeggen dat een kat geen risico loopt op het ontwikkelen van HCM … zelfs na een negatieve test.